Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Vidéki Múzeumok - Kiállítás képes leírás: Mithras - Thorma [2. oldal]
részletek »

Vidéki Múzeumok - Kiállítás: Mithras - Thorma [2. oldal]

Képes leírás

Itt vagy: kiallitas.tlap.hu » Vidéki Múzeumok - Kiállítás
Keresés
Találatok száma - 28 db
Mithras-szentély - Kiállítás

Mithras-szentély - Kiállítás

Sopron közelében, Fertőrákos és az ausztriai Fertőmeggyes között, a Fertő- Hanság Nemzeti Parkon át vezető kerékpárút mellett római kori templomot rejt az erdő. Az irodalom Mithras-szentély, Mithras-barlang, Mithraeum néven említi. Az 1866-ban felfedezett, Stornó Ferenc által feltárt szentélyt 1989-ig a vasfüggöny szigora zárta el a külvilágtól. Napjainkban kirándulók tízezrei kerékpároznak, túráznak ezen a vidéken. A Fertőrákos felől érkezők elektromos kirándulóautókkal, egy órás körutazás keretében is felfedezhetik a Napisten szentélyét, amely 2001 óta a Világörökség része.

Míves Tojás Gyűjtemény

Míves Tojás Gyűjtemény

Múzeum a Húsvétról, a tojásfestésről. A tojásfejtés művészete az idők alatt önálló népművészeti ágazattá fejlődte ki magát, a díszített tojások az ünneptől függetlenül is előállítható, gyűjthető műtárgyakká váltak.

Munkácsy Mihály Műzeum

Munkácsy Mihály Műzeum

A Munkácsy Mihály Múzeum a kutató-, a gyűjtő- és a tudományos munka mellett már a kilencvenes évek óta egyre nagyobb energiát fektet a modern közönségkapcsolat kialakítására, ezen belül is a fiatalokat megcélzó programokra. Ezekről és az állandó, illetve időszakos kiállításokról tájékozódhatunk a honlapon.

Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark

Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark

A Tisza árterének szélén, vélhetően a 12. században épült fel a magát Ond vezértől származtató Bor-Kalán nemzetség monostora. A többször átépített, valószínűleg bencés szerzetesi intézmény Kalán püspök és Anonymus korában az Alföld leggazdagabb, legnagyobb monostora volt. Körülötte a középkor végére mezővárossá fejlődött a Szer nevű település. Virágzásának a török hódoltság alatt szakadt vége, és a 17. századra már Puszta-Szerré vált. A tudományosnak tekinthető történetkutatás a XVIII. században kezdődött hazánkban, ekkor került Szer ismét a figyelem középpontjába. A millenniumi ünnepségek közeledtével először - 1861-ben - Kecskemét városának jutott eszébe, hogy Pusztaszeren emlékművet állítsanak az Anonymus által lejegyzett itteni történéseknek (Pusztaszer akkori tulajdonosa Kecskemét városa volt; az emlékmű alapkövét 2 héttel hamarabb helyezték el, mint Sövényházán, a mai Ópusztaszeren).

Óvodamúzeum

Óvodamúzeum

Az Óvodamúzeum, mely az országban egyetlen, bepillantást enged a látogatóknak 1828-tól a magyar kisdedóvás történetébe. Tárgyai, könyvei, fotói, dokumentumai és játékai elénk tárják a régmúlt, s a közelebbi múlt óvodáinak életét, a szemléltető- és foglalkoztatóeszközök a honi kisgyermeknevelés fejlődését, útkeresését, s a jobbra való törekvéseket.

Pick Szalámi és Szegedi Paprika Múzeum

Pick Szalámi és Szegedi Paprika Múzeum

A két méltán világhírű magyar termék múzeuma Szegeden. A kedves látogatók szalámikóstolót, szegedi paprika termékmintát, téliszalámi-vásárlási kedvezményt és ajándék képeslapot kapnak, valamint az ajándékboltban gyári áron vásárolható a szegedi paprika.

Savaria Múzeum

Savaria Múzeum

A Savaria Múzeum bejárata a hozzá tartozó park felől nyílik. Emeleti termeiben a Tájak - korok - települések című állandó kiállítás tekinthető meg. Nyugat-Dunántúl mai természeti és civilizációs képe, az a környezet, amelyben élünk, a természet sok évmilliós munkájának és az itt élő ember alig tízezer éves természetformáló tevékenységének eredményeként született. E jellegzetes alpokaljai táj föld- és élettörténetének, természeti képének és emberi történelmének néhány fontos pillanatát villantja fel a tárlat. A séi újkőkori falu élete, a velemi Szent Vid-i város születése a bronzkorban és a római Savaria olyan településtípusok, amelyek más-más földrajzi környezetben alkalmasak az ember és természet kapcsolatának bemutatására. Mindhárom régészeti teremben méretarányos, az eredeti térszínt érzékelhető látványos makettek nyújtanak segítséget a településtörténeti összehasonlításhoz. Az épület alagsorában elhelyezett római- és középkori kőtár (lapidarium) legjelentősebb emlékei: a capitoliumi triász szobortorzók, a fogadalmi oltárok, a pogány és ókeresztény sírkövek. A múzeum dísztermében és kamaratermében időszaki kiállítások látogathatók.

Soproni Múzeum

Soproni Múzeum

A régiségek megbecsülésének évszázados hagyományai vannak Sopronban. Wolfgang Lazius katonaorvos a feliratokat lelkesen gyűjtő humanista 1541-ben megtalálta Marcus Vibius Aniensis sírkőtöredékét, melyet az akkori városházán helyeztek el. 1676-ban tűzvész pusztított Sopronban. A Vibius kő ekkor megsérült. A városi tanács másolatot készített róla. Régészeti kiállításunkon most együtt szerepelnek, mint történelmi értékeink megbecsülésének, megőrzésének szemléletes példái.

Szigetköz kulturális programjai

Szigetköz kulturális programjai

A Szigetközbe látogatók a tengernyi szabadidős és egyéb elfoglaltság mellett részt vehetnek kulturális programokon is. Ahol megismerhetik hely történelmét, múzeumi látogatásra mehetnek, részt vehetnek fesztiválokon. A virágok kedvelőinek ajánlott ellátogatni a Rozáirumba, ahol csodaszép virágokat tekinthetnek meg és apró ötleteket leshetnek el, hogyan díszítsék az otthoni kertet. A kisebbek miatt sem kell aggódni, ugyanis a FUTURA Interaktív Természettudományi Központban fantasztikusan érezhetik magukat a szülőkkel.

Hirdetés
Szókraténusz Játékmúzeum és Műhely

Szókraténusz Játékmúzeum és Műhely

A Szórakaténusz Játékmúzeum gyűjteményéből válogatott anyag a játékok rendkívül színes tárházát mutatja be, a világ különböző tájáról származó, legtöbbször művészi megformálású darabokat, melyek évszázadokon át őrzik a készítés helyére jellemző sajátosságaikat.

Thorma János Múzeum

Thorma János Múzeum

A kiskunhalasi múzeumi gyűjtemény 1874-ben jött létre. A 125. évfordulón leleplezett emléktábla felirata szerint: Révész György régiséggyűjteményét Szilády Áron lelkész, akadémikus és Gyárfás István egyháztanácsi főgondnok, akadémikus vezetésével megvette a Kiskunhalasi Református Egyház 1874. április 9-én. Ebben az évben a Révész-gyűjtemény és a református líceumi gyűjtemény egyesítésével létrejött a Halasi Múzeum, későbbi közkeletű nevén a gimnáziumi régiségtár. 1935-ben az új Csipkeházban Nagy Czirok László városi tisztviselő a saját gyűjte-ményéből és másoktól szerzett (pl. a régiségtártól kölcsönzött) tárgyakból új kiállítást, ill. gyűjteményt szervezett. A néhány száz tárgyat faliszekrényekben, vitrinekben, rész-ben a termek falán helyezte el a Csipkeház művészi berendezését vezető Latabár Károly iparművész segítségével.

Tuti menü