Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Vidéki Múzeumok - Kiállítás képes leírás - Kiállítás.tlap.hu
részletek »

Vidéki Múzeumok - Kiállítás - Kiállítás.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: kiallitas.tlap.hu » Vidéki Múzeumok - Kiállítás
Keresés
Találatok száma - 28 db
A Borsodi Tájház - Kiállítás

A Borsodi Tájház - Kiállítás

A Borsodi Tájház Edelény város és a Bódva völgye regionális múzeuma. Gyűjtőkörébe a néprajz tárgyi és szellemi anyagán kívül az ipar- és agrártörténet, a művelődéstörténet, a helyismeret tartozik. 2000 júniusától helyet ad a Borsodi Földvár ásatása során előkerült leletanyag egy részének is.

A szarvasi szárazmalom

A szarvasi szárazmalom

A hagyományos malomtípusok közül Szarvason csak szárazmalmok, olajmalmok és szélmalmok működtek. A régi malmokról a máig fennmaradt, műemlékként számon tartott szárazmalom tanúskodik, ami ma is szeretettel várja látógatóit.

Báthori István Múzeum

Báthori István Múzeum

A Nyírbátor városban folyó építkezések során felszínre került rendkívül gazdag régészet leletanyagok a város egész lakosságát lázba hozta. Ezt követően széleskörű társadalmi összefogással, hetekig-hónapokig utcáról-utcára járva, padlástól a pincéig mindent átvizsgálva összegyűjtötték a paraszti élet, a hagyományos paraszti kultúra emlékeit. Az így létrejött helytörténeti múzeum 1955-ben vált hivatalosan is közgyűjteménnyé.

Caprice történelmi ékszerkiállítás

Caprice történelmi ékszerkiállítás

A Caprice múzeum a Magyar történelmi ékszerkiállítás keretein belül mutatja be az ékszerkészítés folyamatát és fejlődését Szent István korától egészen napjainkig. A látogatók megismerhetik a gyémánt és a drágakövek fejlődését is. A múzeum látogatói továbbá megcsodálhatják a Caprice legújabb gyémánt ékszer kollekcióit is.

Erkel Ferenc Múzeum

Erkel Ferenc Múzeum

A mai Magyarország vidéki múzeumai közül harmadikként jött létre. Megalapítása a köznemesi származású, élénk helytörténeti és régészeti érdeklődésű Mogyoróssy János nevéhez fűződik: 1868 szeptember 8-án a római katolikus elemi iskola emeleti tornácából elfalaztatott szobában helyezte el gyűjteményét.

Főapátsági Gyűjtemények

Főapátsági Gyűjtemények

Egy kolostor önmagában nem kívánja meg a művészeti alkotások jelenlétét és gyűjtését. Mégis, egyrészt az istentisztelet igényel bizonyos szintű művészi alkotásokat, másrészt a régi kolostorok, mint az általános emberi kultúra őrzői és továbbadói szükségszerűen többé-kevésbé múzeumokká válnak. - Ehhez Pannonhalma esetében még sajátosan hozzájárult, hogy a 18-19.század folyamán a főapátok mint egyházi méltóságok természetesnek tartották, hogy bizonyos mecénási szerepet töltsenek be. - Hogy Pannonhalma az egyes korokban milyen művészi értékekkel rendelkezett, arról a fennmaradt Inventáriumok nyújthatnak valamelyes képet.

FUTURA Interaktív Természettudományi Élményközpont - Mosonmagyaróvár

FUTURA Interaktív Természettudományi Élményközpont - Mosonmagyaróvár

A FUTURA Interaktív Természettudományi Élményközpont Mosonmagyaróváron egy olyan hely, ahol egyedülálló környezetben, interaktív módon fedezhető fel a világ természeti jelenségeinek működése.3 600 m2-es épületben, 2 000 m2-es kiállítótérben, 300 éves falak között lehetőség van feltárni a természet varázslatait. Sok izgalom, számos kérdés és válasz, rengeteg tudnivaló, közel 50 bemutató eszköz. A kiállítás négy épületszinten a négy őselem ? a Víz, a Föld, a Levegő és a Tűz ? tematikáján keresztül mutatja be a tudomány titkait. A kiállítások megtekintésén túl lehetőség van születésnapok, science showk, konfereneciák lebonyolítására is.

Gyulai Almásy-kastély és látogatóközpont

Gyulai Almásy-kastély és látogatóközpont

HÉTKÖZNAPOK ÉS ÜNNEPEK AZ ALFÖLDI KASTÉLYOKBAN - A GYULAI ALMÁSY-KASTÉLY ÉVSZÁZADAI PROJEKT A kastély leendő komplex hasznosítása három fő pilléren nyugszik: múzeumi/látogatóközponti fejlesztés közösségi terek kialakítása (kulturális rendezvénytér) kastélypark revitalizációja Kiállítások témakörei Az osztrák eredetű báró Harruckern, a frank eredetű gróf Wenckheim, valamint a gróf Almásy család itt élő 8 generációjának a bemutatása az érdekességek mentén, különös tekintettel az ország életében fontos szerepet játszó családtagokra, valamint az irodalmi alakká vált Wenckheimekre (pl. Wenckheim (III.) József - Jókai Mór: Egy magyar nábob, Kárpáthy János), Királylátogatások a kastélyban (I. Ferenc király és Mária Ludovika királyné, valamint I. Ferenc József király és Erzsébet királyné) 10 aradi vértanú lefegyverzése a gyulai kastélyban, Albrecht Dürer gyulai kapcsolatai, A régészeti és falkutatások során feltárt konyha, valamint egyéb érdekességek bemutatása, Időszakos kiállítótermek - egyben multifunkcionális kulturális rendezvényi terek (vándorkiállítások fogadásának lehetősége - állandó dinamikát biztosít a múzeumi tematikának)

Herendi Porcelánmúzeum

Herendi Porcelánmúzeum

A Herendi Porcelánművészeti Múzeum, mint a 2002-es év Év Múzeuma és a Nemzeti Múzeum különdíjas muzeális intézménye az évi közel százezer látogató fogadásán túl, a szakmai munkát is folytat. A színvonalas állandó kiállítás - mely a kezdetekből mutatja be a Herendi porcelán művészeti és esztétikai fejlődését -, illetve az évi négy-öt időszakos kiállítás a garancia arra, hogy a múzeumba érkezők élményekkel térhetnek haza. A múzeum különleges rendezvényei, melyeket társszerveivel rendez, a tartalmas kikapcsolódás garanciái. Az írásos és képi dokumentációk őrzése pedig a biztosíték arra, hogy a következő generáció sem feledi a nagy ősök munkáját, tevékenységét. A Herendi Porcelánművészeti Múzeum története során mindig képes volt megújulni, tárgygyűjteménye a világon egyedülálló, kiállításai itthon és külföldön mindig komoly érdeklődésre számot tartó események.

Hirdetés
Hollókői Falumúzeum

Hollókői Falumúzeum

A Világörökség részét képező hollókői Ófalu védett népi építészeti együttese hitelesen idézi fel a 20. század eleji palóc település képét. Központjában, a templommal átellenben álló egykori lakóház 1964 óta múzeum.

Jósa András Múzeum

Jósa András Múzeum

A megye legrégibb, 1868-ban alapított nyíregyházai közművelődési és tudományos intézménye, az 1918 óta Jósa András nevét viselő megyei múzeum mellett ma hat tájmúzeum, két helytörténeti gyűjtemény, négy emlékház és kiállítóhely alkotja a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Önkormányzat által fenntartott múzeumi szervezetet.

Keresztény Múzeum

Keresztény Múzeum

Az esztergomi Keresztény Múzeum több évszázad európai és magyarországi emlékeit őrzi. Képtárának magyar, olasz, németalföldi, német és osztrák anyaga révén az ország harmadik legjelentősebb festészeti gyűjteményeként ismert, mely szorosan követi a budapesti Szépművészeti Múzeumot és a Magyar Nemzeti Galériát. A Keresztény Múzeum gyűjteménye sokoldalúságával is kitűnik. A későközépkori művészet itt őrzött alkotásai mellett - köztük Kolozsvári Tamás Kálvária-oltára, a garamszentbenedeki Úrkoporsó és MS Mester Passióképei - jelentős az újkori festészeti gyűjtemény, valamint a rendkívül gazdag iparművészeti és a több mint 5000 lapot számláló grafikai gyűjtemény is.

Kocsimúzeum

Kocsimúzeum

Az elmúlt évtizedekben fellendült a kocsik, a kocsizás és a kocsigyártás iránti érdeklődés. A Közlekedési Múzeum úgyszólván a 24. órában igyekezett megmenteni ennek az ősi iparágnak és közlekedési ágazatnak tárgyi emlékeit. Több évi gyűjtő és restauráló munka eredményeként nyílt meg 1971-ben a parádi Cifra istállóban a Közlekedési Múzeum Kocsimúzeuma.

Kortárs Művészeti Intézet

Kortárs Művészeti Intézet

A Kortárs Művészeti Intézet (ICA-D) 1997 óta, de elődje, az Uitz Terem 1992 óta valósít meg kortárs művészeti programokat Dunaújvárosban. 1992 és 2010 között megvalósult 169 kiállítás; 9 ARITMIA-fesztivál; 9 Sárkánytalálkozó; 24 zenei rendezvény;17 irodalmi rendezvény; 7 Éjszakai Átszálló; 2 public art projekt; 22 előadás, workshop, szimpózium, kongresszus; 8 filmbemutató és vetítés; 15 művészeti rezidencia-program; ezenkívül 197 darab műalkotás került a gyűjteménybe.

Magyar Olajipari Múzeum

Magyar Olajipari Múzeum

Magyarország egyetlen olajipari múzeumát 1969-ben hozták létre Dunántúli Olajipari Múzeum néven, s 1971-ben vette fel a Magyar Olajipari Múzeum nevet miután országos gyűjtőkörű szakmúzeummá vált. A múzeumnak évtizedekig a Szénhidrogén Kutató Fejlesztő Intézet volt a fenntartója, míg 1991 óta a Magyar Olajipari Múzeum Alapítvány, amely 1998 óta kiemelten közhasznú alapítvánnyá vált.

Mátra Múzeum - Kiállítás

Mátra Múzeum - Kiállítás

A gyöngyösi Mátra Múzeum honlapján megtalálunk minden információt a kiállításokról, magáról az épületről és felújításának különböző szakaszairól. A oldalon részt vehetünk virtuális múzeumlátogatáson is, tájékozódhatunk a meghirdetett programokról.

Matyó Múzeum

Matyó Múzeum

A Matyó Múzeum 1952-ben alakult. A volt Korona Vendéglő és Szálloda első emeletén. A matyó népviselet történetét és a hímzés fejlődését bemutató kiállítása 1953. július 26-án nyílt meg. A múzeum 1962-ben került a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Múzeumi Igazgatósághoz. 1964-ben költözött a művelődési ház épületébe. A közgyűjtemény négy évtized után tért vissza egykori helyére: 2005. június 25-től látogatható új állandó kiállításunk. A város főterének jellegadó épülete felújítva, a korszerű muzeológia és közönségfogadás elvárásainak megfelelve ad otthont Mezőkövesd és környéke tájmúzeumának.

Tuti menü