Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Európai kiállítások képes leírás - Kiállítás.tlap.hu
részletek »

Európai kiállítások - Kiállítás.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: kiallitas.tlap.hu » Európai kiállítások
Keresés
Találatok száma - 5 db
A Székely Nemzeti Múzeum

A Székely Nemzeti Múzeum

A Székely Nemzeti Múzeumot 1875-ben alapították, Imecsfalván, özv. Cserey Jánosné Zathureczky Emília. Társa az alapításban az első múzeumőr, Vasady Nagy Gyula volt. 1882-1952 között alapítólevelünknek megfelelően, saját nevünk alatt működtünk, és alapszabályaink szerint gyűjteményünk a székely nép elidegeníthetetlen tulajdona. 1924-ben, alapítványként jogi személynek ismer el a román állam is, ezt még 1946-ban is megerősíti. 1949-52: államosítanak, ezután különböző közigazgatási egységek állami tulajdonaként kezelnek. 1964-ig bezárólag, több szakaszban, 250 000 tételes levéltárunkat a sepsiszentgyörgyi állami levéltárba kebelezik, azóta annak magvát képezi. 1969 óta Kovászna Megyei Múzeum a gyűjteményeink státusa, ilyen minőségben hozzák létre már akkor a kézdivásárhelyi, kisbaconi, később más kiállítóhelyeket, bővítenek 1972-73-ban kézdivásárhelyi és csernátoni részleggel. 1994 végén engedélyt kapunk a Székely Nemzeti Múzeum név újbóli, ideiglenes használatára. A nemzeti szót félreértve (románul egyben országost jelent), rövid ideig országos múzeummá vedlünk vissza, ám így közvetlen bukaresti alárendeltségbe kerülünk. Az 1992-ben újra bejegyzett Székely Nemzeti Múzeum alapítvány 1999-ben bejelenti jogfolytonosság-igényét. Jelenlegi fenntartó: Kovászna megye.

Gulag Múzeum - Kiállítás

Gulag Múzeum - Kiállítás

A Gulag Emlékmúzeumban a munkatáborok művészetének darabjait gyűjtötték össze az alapítók, kiegészítve a hazakerült foglyok táboron kívül készített műveivel is. A honlapon minden információt megtalálunk a kiálított darabokról és készítőikről.

K/haus - Kiállítás

K/haus - Kiállítás

Az 1945-ben alapított bécsi Művészetek Háza egy történelmi épületben létrehozott kiállítási terület. A tlétesítmény nem csak az osztrák művészek kiállításainak ad helyet, de találunk benne mozit is, valamint az alapító művészeti társaság is itt tartja minden egyéb rendezvényét.

Louvre - Kiállítás

Louvre - Kiállítás

A párizsi Louvre a világ talán egyik leghíresebb és legnagyobb múzeuma, rengeteg kiállításával. Az épületet többször átalakították, mire megkapta mai, modern formáját és kertjét. A honlapon átnézhetjük a hatalmas gyűjteményt, elolvashatjuk a múzeum történelmét és tájékozódhatunk az aktuális kiállításokról.

Národní Muzeum

Národní Muzeum

A Cseh Köztársaság legnagyobb múzeuma. Honlapjukon tájékozódhatunk az állandó és az időszakos kiállításaikról, múzeumi híreket olvashatunk és figyelemmel kísérhetjük a múzeum rendezvényeit, böngészhetünk a katalógusban.

Tuti menü